Rusko chystá odvetu, bude konfiškovať majetky spoločností z EÚ a USA

05.03.2014 Celý región

Paríž/Moskva 5. marca (TASR) - Poslanci hornej komory ruského parlamentu - Rady federácie - začali pracovať na návrhu zákona, ktorý by v prípade uvalenia sankcií na Rusko umožnil konfiškáciu majetku, aktív a účtov spoločností z EÚ alebo USA.

Predseda zákonodarného výboru Rady federácie Andrej Klišas uviedol, že zákon "ponúkne vláde a prezidentovi príležitosť brániť suverenitu Ruska pred jej ohrozením".

Súčasne dodal, že právni experti skúmali súlad návrhu zákona nielen s ruskou ústavou, ale chcú dosiahnuť, aby bol "jasne v súlade s európskymi normami".

"Akékoľvek sankcie musia byť dvojstranné," uviedol Klišas podľa agentúry RIA Novosti. Zákon by sa mal vzťahovať aj na súkromné firmy a fyzické osoby.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes upozornil, že lídri EÚ sú pripravení vo štvrtok uvaliť sankcie na Rusko v prípade, že Moskva "neurobí krok späť" vo svojich aktivitách týkajúcich sa Ukrajiny.

Fabius vo vysielaní televízie BFM TV spresnil, že "deeskalácia" zahŕňa súhlas Ruska s vytvorením kontaktnej skupiny pre Ukrajinu a s aktívnou účasťou v nej.

Dodal, že Francúzsko a Nemecko predložili "niečo ako plán na urovnanie krízy na Ukrajine". Táto iniciatíva obsahuje aj prvky dohody o urovnaní krízy, ktorú medzičasom zosadený prezident Viktor Janukovyč podpísal s lídrami opozície 21. februára. Ide o vytvorenie vlády národnej jednoty, stiahnutie ruských vojsk, rozpustenie extrémistických polovojenských zoskupení, návrat k ústave z roku 2004 a predčasné prezidentské voľby.

V prípade, že Rusko neustúpi, hrozia mu podľa Fabiusa sankcie, vrátane reštrikcií pri vydávaní víz na územie EÚ, zmrazenie účtov jednotlivcov a prebiehajúcich diskusií o ekonomických vzťahoch s Ruskom.
 

Vyberte región